Kaj je Power platforma?

Kaj je Power platforma?

21. 06. 2021 B2, Office 365

Avtor: Nika Loparič

Že nekaj časa ni skrivnost, da se za Microsoft 365 licencami, skriva pester nabor različnih orodij, s katerimi si lahko občutno pohitrimo in olajšamo sodelovanje, komuniciranje ter iz »papirja« prenesemo marsikatere delovne procese in avtomatiziramo rutinske naloge, ki jemljejo čas in energijo. 

Ker smo orodja, kot so Teams, OneDrive, SharePoint online, Planner, zaradi razmer bili primorani precej hitro osvojiti in smo pri uporabi le teh že dokaj suvereni, smo sedaj počasi že radovedni, kaj se skriva za ostalimi ikonami, ki se nam prikazujejo na vstopni strani Office.com

Pogosto se pogovarjamo s strankami, ki si želijo izvedeti kaj več o t.i. Power orodjih.  

»Slišal sem za Microsoft Power Apps, toda kaj točno mi omogoča? Kako deluje? Je moje podjetje dovolj veliko, da to uporabimo? Je učenje, kako to uporabiti, dolgotrajno?« 

Čeprav je minilo skoraj pet let, odkar je Microsoft zagnal Power Apps, marsikdo še vedno ne pozna Power Apps in ostalih orodij znotraj Power platforme. Berite dalje in morda boste našli odgovore na svoja vprašanja. 

Power platforma 

Kljub temu, da Microsoftov ekosistem ponuja mnogo »out-of-the-box« rešitev, vseh izzivov žal ne moremo rešiti s pripravljenimi rešitvami. Vedno bodo obstajali poslovni procesi, ki so edinstveni za podjetje in tako potrebujejo prilagojene rešitve

In tukaj lahko Power Platforma zapolni te vrzeli. Kaj pa je Power platforma? Gre pravzaprav za nabor zelo zmogljivih aplikacij, ki omogočajo avtomatizacijo procesov, izdelavo poslovnih aplikacij, obdelavo podatkov ter ustvarjanje virtualnih agentov (t.i. botov). 

  • Power Apps 

Orodje, ki omogoča izdelavo aplikativnih rešitev po meri, ki pa s svojo preprosto logiko ne zahtevajo več mesecev težkega razvojnega dela. Uporabnikom omogoča izdelavo aplikacij skoraj brez kode. Izdelane aplikacije se lahko povežejo z vašimi podatki (različni podatkovni viri) in delujejo tako na spletu kot na mobilnih napravah.  

  • Power Automate 

Orodje, ki poslovnim uporabnikom omogoča avtomatizacijo delovnih tokov brez predhodnega poznavanja programiranja. Z avtomatizacijo se znebimo ponavljajočih se ročnih opravil in odpravimo možnost človeške napake, ki lahko nastajajo pri ročnem delu. Najpogostejši in najenostavnejši primeri avtomatizacije so odobritveni procesi: dopusti, novi dobavitelji, interna nabava, itd. Preverite nekaj zanimivih primerov

  • Power BI 

Analitično orodje, ki omogoča privlačno vizualizacijo vaših podatkov. V orodju lahko ustvarjamo nadzorne plošče in grafe, ki nam omogočajo lažje nadaljnje odločanje in reagiranje, s čemer pripomoremo k boljšim poslovnim rezultatom. 

  • Power Virtual Agents 

Morda niti niste opazili, vendar ste verjetno že »klepetali« z navideznim agentom. To je orodje, ki omogoča ustvarjanje t.i. chatbotov – robotkov, ki lahko odgovarjajo na vprašanja strank na spletnih straneh. Tako avtomatiziramo sisteme najpogostejših vprašanj in se lažje osredotočimo na delo, ki res zahteva človeško posredovanje. 

Kakšna je povezava Power Apps z drugimi orodji znotraj Micorosoft 365? 

Gre za precejšen odmik od preteklosti, kjer je programska oprema za produktivnost, kot je e-pošta, živela ločeno od poslovnih aplikacij. Časov nenehnega preklapljanja med različnimi orodji je sedaj konec, saj so vsa orodja znotraj Microsoft 365 med seboj povezljiva, med seboj sodelujejo in se dopolnjujejo. In ne le to, možno jih je lepo povezati v en sam ekosistemMicrosoft Teams. 

power apps, mobile

Kakšne aplikacije lahko izdelujem? 

Ustvarimo lahko enostavne ali kompleksnejše aplikacije po meri in tako digitaliziramo marsikateri poslovni proces. Aplikacije narejene s Power Apps imajo odziven dizajn (se prilagajajo velikosti zaslonov) in jih je možno nemoteno uporabljati tako v brskalniku kot na mobilnih napravah. Primeri aplikativnih rešitev: 

  • proces potrjevanja dokumentov (vhodni računi, naročila, itd.),
  • nadzor kakovosti, reklamacij in ukrepov,
  • rezervacijski sistemi za različne resurse (oprema, avtomobili, sobe, itd.),
  • sistem za oddajo IT napak,
  • aplikacija za najem, prodajo in nabavo,
  • zbiranje in obdelava koristnih predlogov. 

Prvi korak pri izdelavi aplikativnih rešitvah je odlično poznavanje poslovnih procesov. Brez poznavanja procesa, vhodnih in izhodnih korakov ter sprožilcev, lahko še tako dobro pripravljena rešitev hitro postane neuporaba. 

Lahko aplikacije izdelujem in uporabljam sam/a? 

Vsekakor! Aplikacije je možno izdelati tako, da so pogledi filtrirani na uporabnika in njegovo vlogo v procesu. Uporabniški vmesnik bo takšen kot si ga boste zamislili sami. Predstavljajte si, da obrazec, ki ga izpolnjujete na papirju prenesete samo v digitalno obliko, fizične korake pa sedaj nadomestite z avtomatizacijo. 

Izdelava aplikacij ni bav bav, velikokrat se zatakne le pri nepoznavanju lastnih procesov in vseh gradnikov, ki jih je potrebno logično sestaviti, da aplikacija upravlja svojo vlogo. Vendar ni strahu, tukaj nastopimo mi, da vas pospremimo skozi izdelavo, vam svetujemo ter vas naučimo, kako aplikacijo izdelati od začetka do konca, jo vzdrževati in po potrebi še nadgrajevati. Kako? Odklikajte na stran naše Power Akademija. 

Kako se lotim izdelave aplikativne rešitve? Se moram naučiti programirati? 

Power Apps uporabnikom omogoča izdelavo aplikacij brez kode ali pa z zelo nizko kodo. Za izdelavo zelo dovršene inteligentne vrste aplikacij, ki vključujejo logiko vašega podjetja in procesa, je potrebno nekaj iznajdljivosti iz poznavanja minimalistične kode.

Sicer pa Power Apps ponuja izkušnjo gradnje poslovnih aplikacij po meri, tako da uporabnikom omogoča ustvarjanje funkcionalnih poslovnih aplikacij po meri brez pisanja kode

Uporaba Power Apps je primerna tudi za resne programerje. Ponuja namreč razširljivo platformo, ki razvijalcem omogoča programsko interakcijo s podatki in metapodatki, uporabo poslovne logike, ustvarjanje konektorjev po meri in integracijo z zunanjimi podatki. 

Kako se lotiti izdelave aplikativnih rešitev z nami? Preberite si študijo primera, kako smo podjetju Linde Viličar pomagali narediti aplikacijo za najem viličarjev. 

Nazaj