Prednosti uporabe Power platforme

Prednosti uporabe Power platforme

29. 10. 2021 B2, Office 365

Power platforma predstavlja novo generacijo avtomatizacije poslovnih procesov in doseganja večje produktivnosti. Prav zato pa je smiselno, da se v nadaljevanju poglobimo v vprašanji, kaj je Power platforma in kakšne so prednosti njene uporabe.

Kaj je Power platforma? 

Power platforma predstavlja skupek Microsoftovih aplikacij s pomočjo katerih lahko razvijamo in gradimo kompleksne poslovne aplikacije, analiziramo in vizualiziramo podatke, avtomatiziramo poslovne procese ali ustvarjamo virtualne agente za komunikacijo. Power platformo sestavljajo Power Apps, Power BI, Power Automate in Power Virtual Agents, ki se nahajajo v t.i. brez kodnem oz. nizko kodnem okolju. 

Enostaven uporabniški vmesnik orodij Power platforme omogoča poslovnemu uporabniku ali razvijalcu preprosto uporabo, saj ta ne zahtevajo specifičnega znanja programiranja. 

Forresterjeva raziskovalna skupina je ugotovila, da z uporabo brez kodnega oz. nizko kodnega okolja bistveno skrajšamo čas razvoja aplikacije, za 74% zmanjšamo stroške razvoja in zaposlenim prihranimo kar 3,2 uri na teden, saj povečamo njihovo produktivnost. 

Power platforma omogoča tudi širšo integracijo z Microsoftovim oblakom kot npr. integracija z Dynamics 365 in ostalimi Microsoftovimi storitvami. V primeru, da bi se želeli povezati z aplikacijami in storitvami tretjih ponudnikov je tudi to mogoče z uporabo priključkov. 

Bolj podrobno razloženo, kaj je Power platforma si lahko preberete tukaj.

Prednosti uporabe Power platforme 

Vsako izmed orodij znotraj Power platforme ima drugačno funkcionalnost, vendar lahko z združitvijo teh funkcionalnosti bistveno izboljšamo poslovne procese v naših podjetjih. Z njimi namreč dosežemo poenostavitev poslovnih procesov in zmanjšanje delovne obremenitve zaposlenih

Oglejmo si nekaj ključnih prednosti uporabe Power platforme: 

 1. Upravljanje s podatki preko ene platforme

  Največji izziv s katerim se podjetja srečujejo je, kako uspešno upravljati s podatki podjetja. Podatke lahko zbiramo na več načinov ali s pomočjo aplikacij izdelanih v Power Appsih ali s tokovi v Power Automatu. Ko imamo podatke zbrane, jih obdelamo s pomočjo Power BI, kjer prikažemo ključne kazalnike. Dashboardi, ki so rezultat tega procesa, nam pomagajo, da lahko v realnem času sprejemamo poslovne odločitve na podlagi podatkov našega poslovanja.  

 2. Zmanjša uporabo velikega števila programov in aplikacij različnih ponudnikov

  Power platforma nam omogoča, da z uporabo aplikacij znotraj nje rešimo večino izzivov s katerimi se soočamo v podjetju. Na ta način ni potrebno kupovati dragih licenc drugih ponudnikov.  

 3. Omogoča delo na različnih napravah 

  Do vseh aplikacij lahko dostopamo preko različnih naprav kot so prenosni računalnik, pametni telefon in tablica. Na ta način ostanemo povezani s sodelavci na terenu ali tistimi, ki delajo od doma.

 4. Brezkodni oz. nizkokodni pristop

  Ker se aplikacije znotraj Power platforme nahajajo v t.i. brez kodnem oz. nizko kodnem okolju je samo ustvarjanje aplikacij in avtomatiziranih tokov enostavnejše. Ustvari ga lahko kdorkoli, saj se uporabniki hitro priučijo take oblike programiranja. Če v podjetju želimo razviti svojo aplikacijo s pomočjo Power Appsov, to pomeni, da jo bo ustvaril nekdo, ki zelo dobro pozna poslovni proces in v njem aktivno sodeluje. Aplikacije ne ustvarja nek razvijalec, ki procesa ne pozna in bi ga v prvi fazi morali najprej naučiti, kako proces sploh poteka, ampak nekdo, ki problematiko zelo dobro pozna. Aplikacijo lahko po potrebni tudi sami hitro nadgradimo in tako prihranimo na času in stroških, ki bi jih prinesle nadgradnje obstoječe aplikacije. 

 5. Enostavna integracija z ostalimi Microsoftovimi aplikacijami

  Kot primer lahko navedemo Share Point Online ali celo Excel, ki v nekaterih primerih služita kot baza podatkov, ki jo povežemo z aplikacijo narejeno v Power Appsih. Prav tako se lahko povežemo z ostalimi Office 365 aplikacijami, seveda odvisno od potreb in preferenc. Ta povezljivost nam omogoča poenostavitev vsakodnevnih opravil in celotnega delovnega procesa. 

 6. Omogoča enostavno vpeljavo, uporabo in maksimizira zmogljivost 

  Včasih je razvoj aplikacije in njena vpeljava v podjetje predstavljala veliko investicijo, tako iz stroškovnega kot tudi časovnega vidika. Pri Power platformi se srečamo z brez kodnim oz. nizko kodnim okoljem, ki zniža stroške in čas izdelave aplikacije po meri.  

Če vas zanima, kako lahko tudi vi izkoristite vse prednosti, ki jih Power platforma ponuja je sedaj pravi čas, da jo začnete uporabljati. Za začetek vam lahko pomagamo tudi mi. Prijavite se na Power akademijo, kjer vas opremimo z vsem potrebnim znanjem za izdelavo vaše prve aplikacije.

Power akademija

Nazaj