Pregled novosti in napovednik za prvo polovico leta 2020 | Teams

Pregled novosti in napovednik za prvo polovico leta 2020 | Teams

15. 06. 2020 B2, Office 365

Avtor: Danijela Magaš

Ker smo že na polovici leta 2020, smo se odločili, da za vas povzamemo novosti in napovedi za Teams.

Novosti, ki so uzrle luč sveta

V prvi polovici leta smo v Teamsih dočakali kar nekaj novosti. Večina jih je bila implementiranih ravno med korona krizo, saj je porast uporabnikov drastično narasel in potrebe po nadgradnji so bile neizbežne.

Na področju komunikacije smo bili deležni naslednjih novosti:

V klepetih 1:1 in skupinskih klepetih smo nestrpno čakali na možnost odpiranja klepeta v novem oknu (»Pop out«). Le ta nam omogoča učinkovitejše preklapljanje in prihranek na času iskanja klepetov.

Sestanki so doživeli nadgradnjo na večih področjih in se tako postavili ob bok ostalim orodjem za opravljanje sestankov kot sta npr.: Zoom ali Webex.

 • Omogočen je enostaven dostop do nastavitev sestanka, kjer lahko določimo, kdo bo predstavitelj, kdo se zadrži v čakalnici in kdo ne. Te nastavitve so omogočene za načrtovane in takojšnje sestanke. teams chat
 • Pred pričetkom sestanka ali med samim sestankom si lahko (ob prižgani kameri) vklopimo možnost Učinki ozadja, ki nam omogoča zameglitev ozadja, nekaj v naprej pripravljenih predlog ozadja in po novem tudi dodajanje lastnega oziroma novega ozadja.

  teams

 

 • Med potekom sestanka so nam Teamsi na začetku omogočali pogled zgolj štirih udeležencev, sedaj se je ta številka dvignila na 9 udeležencev hkrati. 

  teams chat

 

 • Velikokrat se pokaže tudi potreba po izpisu seznama udeležencev (predvsem pri izobraževalnih ali obveznih dogodkih, kjer se beleži prisotnost udeležencev). Zato ima organizator med sestankom, ko so udeleženci prisotni možnost prenosa seznama udeležencev, ki vsebuje čas pridružitve in zapustitve udeležencev. Ta možnost je dostopna dokler so udeleženci prisotni.
 • Udeleženci velikokrat želimo postaviti vprašanje in smo v dilemi kako na pravi način to naredimo. Teams nam to omogoča s funkcijo Dvig roke. Seveda po zastavljenem vprašanju ne smemo pozabiti spustiti roke. 

  teams

 

 • Kot nova možnost je dodana tudi funkcionalnost Končaj srečanje, ki nam omogoča, da končamo sestanek za vse udeležence hkrati in s tem onemogočimo, da bi kdo »obtičal« na sestanku.

 

 • Poleg tega, da lahko snemamo sestanke, lahko snemamo tudi video ali avdio pogovore 1:1, ki jih izvajamo v klepetu.

Na področju medsebojnega sodelovanja smo bili deležni nadgradnje pri ustvarjanju novega pogovora v kanalu ekipe. Včasih se pojavi potreba, da bi morali isto obvestilo napisati v večih kanalih. Zato imamo sedaj na voljo možnost Objavi v več kanalih.

teams

 

Napovedi

V naslednjih mesecih so pri Microsoftu napovedali kar nekaj novosti. Na področju Teamsov lahko pričakujemo naslednje:

 • Novo ekipo bomo lahko ustvarili s pomočjo predlog. Vsaka ekipa bo tako vsebovala tudi vnaprej definirane kanale in aplikacije. Globalnim administratorjem pa bo dodeljena pravica ustvarjanja svojih predlog, ki bodo prilagojena njihovi organizaciji z namenom standardizacije strukture ekip.
 • Do sedaj lahko v novem oknu odpiramo klepete, v prihodnje pa bomo lahko uporabniki v novem oknu odprli tudi posamezne aplikacije, kar nam bo olajšalo delo in medsebojno komunikacijo.
 • Nadgradnja učinkovitega delegiranja nalog bo aplikacija Task, kjer bodo združene funkcionalnosti Plannerja, ToDo in Outlooka. Na ta način bomo lahko na enem mestu imeli pregled nad vsemi opravili, ki smo jih ustvarili sami zase ali pa so nam bila dodeljena v sklopu ekipnega dela.
 • Microsoft Lists nam bo omogočal lažje sledenje informacijam in organizaciji dela. Z njihovo pomočjo bomo lahko spremljali rutine, kontakte, probleme, inventar in mnogo drugih informacij s pomočjo prilagojenih pogledov in pametnih pravil ter opomnikov. Na tak način bomo vsi na tekočem. Lists bomo lahko ustvarili tudi s pomočjo v naprej pripravljenih predlog.
 • Iskanje vsebine v posameznem kanalu ali klepetu bo mogoče s CTRL+F. Rezultati iskanja bodo vsebovali zgolj sporočila in datoteke, ki se nahajajo v izbranem klepetu ali kanalu.

Bi si želeli izvedeti še več o uporabi Teams-ov? Pridružite se nam na tečaju Teams, ki poteka online s srečanji v živo s predavateljem.

Nazaj