Povzetek MS konference Ignite 2021

Povzetek MS konference Ignite 2021

09. 12. 2021 B2, Office 365

Avtor: Nika Loparič

November je zaznamovala največja letna Microsoftova konferenca Ignite, ki je namenjena predvsem predstavitvam prihajajočih novosti in trendov v razvijalski in IT industriji. S takšno hitrostjo kot je covid obkrožil svet in posledično sprožil nove načine razmišljanja, druženja in sodelovanja, tako hitro se je Microsoft, kot eden izmed večjih ponudnikov tehnologije, odzval na nove razmere. Njihov odgovor so orodja, prijazna do vseh ciljnih skupin.

Sedaj, ko smo že vsi po večini posvojili nove tehnologije in s tem povezan spremenjen način dela, se lahko samo še veselimo in nestrpno pričakujemo novosti, ki bodo še bolj izboljšale uporabniško izkušnjo in dvignile produktivnost ter povezale še tako oddaljene ekipe. Pa poglejmo nekaj najbolj izstopajočih prilagoditev v Microsoft 365 svetu, zaradi katerih bomo še z večjim veseljem poprijeli za nove tehnologije.

Microsoft Teams

Delovne skupine pogosto prehajajo meje lastnih organizacij. Zaposleni se lahko med delom povežemo z več zunanjimi zainteresiranimi stranmi, kot so stranke, partnerji in prodajalci, kar vodi k uporabi različnega sodelovanja ali celo izmenjave osebnih aplikacij. Preklapljanje med različnimi tenanti zahteva stalno preklapljanje konteksta, kar ustvarja varnostna tveganja. Microsoft Teams Connect skupaj z zmožnostmi varnega dostopa Azure Active Directory (Azure AD), prilagodljive platforme za identiteto, olajša sodelovanje med organizacijami z dvema posodobitvami:

 • SKUPNI KANALI: lahko jih delimo s posamezniki in skupinami v več različnih organizacijah. Kanali se bodo prikazali v okolju vsakega uporabnika, kar bo omogočalo preprost dostop in zmanjšuje varnostna tveganja preklapljanja med različnimi okolji. Uporabniki bomo lahko načrtovali sestanek v skupnem kanalu, uporabljali Microsoftove aplikacije in delili vsak kanal z do 50 ekipami in toliko organizacijami, kot je potrebno. Z nastavitvami dostopa med različnimi okolji v Azure AD lahko skrbniki konfigurirajo tudi natančna in diferencirana zaupanja vredna razmerja za zunanje sodelovanje z različnimi organizacijami. Ta funkcija bo na voljo v predogledu v začetku leta 2022.

  SHARED CHANNELS, TEAMS

 • KLEPETAJTE Z UPORABNIKI DRUGEGA RAČUNA TEAMS: ta funkcionalnost razširja podporo za sodelovanje tako, da nam uporabnikom Teamsa omogoča klepetanje s člani ekipe zunaj našega delovnega omrežja. Povabimo lahko katerega koli uporabnika Teams k klepetu z e-poštnim naslovom ali telefonsko številko, pri čemer ostanemo znotraj varnostnih in skladnih pravilnikov meja naše organizacije. Ta funkcija bo na voljo do konca leta 2021.

  KLEPETANJE Z DRUGIMI RAČUNI PREKO TEAMS

Druge novosti, ki nas še čakajo v Teams svetu so:

 • VIRTUALNI DOGODKI: nove zmožnosti spletnih seminarjev in oddajanja v Microsoft Teams nam bodo olajšale zagotavljanje profesionalnih in privlačnih izkušenj tako internemu kot zunanjemu občinstvu. Te nove zmogljivosti vključujejo:
  • Virtualna zelena soba omogoča organizatorjem in voditeljem druženje, spremljanje klepeta in opcije vprašanja in odgovori, upravljanje nastavitev udeležencev in deljenje vsebine pred začetkom dogodka. Ta funkcija bo na voljo v predogledu v začetku leta 2022.
  • Izboljšani nadzor za upravljanje prikaza dogodka občinstvu, z namenom da bi zmanjšali motnje in ohranili pozornost občinstva med samim dogodkom. To zagotavlja, da bodo udeleženci videli samo vsebino v skupni rabi in predstavitelje, ki so prikazani na zaslonu. Ta funkcija bo na voljo v predogledu v začetku leta 2022.
  • Soorganizator je možnost dodelitve več organizatorjev pri spletnih seminarjih in sestankih. Dodeljenih je lahko do 10 različnih soorganizatorjev, soorganizator pa bo imel enake zmogljivosti in dovoljenja kot organizator, kar mu bo omogočilo izvajanje več nalog, kot so upravljanje možnosti spletnega seminarja in srečanja, ustvarjanje anket in nadzor zvočnih nastavitev. Ta funkcija bo na splošno na voljo do konca leta.

   TEAMS MEETINGS

  • Nova funkcija Q&A v Teams omogoča bolj strukturirano izkušnjo vprašanj in odgovorov. Organizatorji in predavatelji lahko označijo najboljše odgovore, filtrirajo odgovore, moderirajo in opustijo vprašanja ter pripnejo objave, na primer pozdravno sporočilo. Vprašanja in odgovori v Teams bodo na voljo v predogledu ta mesec.
 • Klepet s samim seboj nam omogoča, da si pošljemo sporočilo, kot so hitre ideje ali opomniki. • Funkcija gostote klepeta nam kot uporabnikom omogoča, da z različnimi načini prilagodimo število sporočil klepeta, ki jih vidimo na zaslonu. Kompaktni način nam omogoča, da zmanjšamo potrebo po pomikanju navzgor in navzdol, tako da na zaslon namestimo 50 % več sporočil. • Zakasnitev dostave sporočil nam omogoča, da izberemo določen čas za pošiljanje sporočila. Tako kot zakasnitev dostave v Outlooku, bomo uporabniki lahko poslali sporočilo v klepetu ob ustreznem času, sporočilo pa bo prispelo na cilj ob načrtovanem času.

Te nove funkcije bodo uvedene v začetku leta 2022.

Predstavljamo MESH za Microsoft Teams

Ko so se srečanja Microsoft Teams razvijala, so funkcije, kot so mrežni pogled, način Skupaj (together mode) in pogled predstavitelja (presenter view), zaznamovale začetek 2D-potopnih izkušenj srečanj. Z uvedbo Mesh za Microsoft Teams je na obzorju naslednji preskok iz 2D na 3D izkušnjo.

Mesh za Microsoft Teams nam bo omogočil nove izkušnje s prilagojenimi avatarji in poglobljenimi prostori, kjer se bomo uporabniki lahko povezali s prisotnostjo in si delili poglobljene izkušnje. S prilagojenimi avatarji bomo lahko ohranili svojo prisotnost na sestankih, ne da bi vklopili kamere. Uporabniki bomo lahko izrazili čustva z živimi reakcijami, ki bodo predstavljene skozi avatarje. Organizacije lahko že sedaj ustvarijo virtualne prostore, ki spominjajo na fizične prostore, kot so konferenčne sobe, pisarne, saloni, ipd. da povečajo tovarištvo, spodbudijo ustvarjalnost in povezanost.

Mesh za Microsoft Teams premosti vrzel med fizičnim in digitalnim ter nam omogoča povezovanje med napravami, kjer koli se odločimo za življenje in delo. Te izkušnje bodo na voljo kot del Teamsa na osebnem računalniku, mobilnih napravah in prek slušalk za mešano resničnost.

Ker sta Microsoft Mesh in Teams po zasnovi varna in razširljiva, so lahko organizacije mirne, saj vedo, da so njihovi podatki privzeto zaščiteni in varni. Poleg tega lahko uporabniki izkoristimo obstoječe dokumente, predstavitve in vsebino iz Microsoft 365 ter prostorsko delimo in sodelujemo z uporabo te vsebine. Uporabniki Teams bomo lahko že v prvi polovici leta 2022 dostopali do teh zmogljivosti.

Power Platform

Inovacije, ki se nam obetajo, gredo v duhu boljše integracije med Microsoft Power Platform in Teamsom.

Power Automate

Ker organizacije nadaljujejo svojo pot digitalne preobrazbe, je zmožnost izkoriščanja razvojnih zmogljivosti z nizko kodo na način sodelovanja postala ključnega pomena za poslovni uspeh. Microsoft je nadaljeval s prizadevanji za nemoteno integracijo zmogljivosti  orodij Power Platform z Microsoft Teams.

Power Automate je sedaj še globlje integriran tudi v Teams. Uporabniki lahko na primer brskamo po galeriji avtomatizacije in tokovih specifičnih samo za Teams neposredno iz trgovine Teams App Store ter ustvarimo avtomatizacijo iz predloge v samo nekaj klikih, ne da bi morali izvajati kakršno koli napredno konfiguracijo.

Nova integracija, ki bo izboljšala kombinirano izkušnjo Power Platform in Teams, vključuje predloge Power Automate, ki so na voljo neposredno v trgovini Teams App Store (na splošno na voljo).

Power Apps

 • Sodelovanje v programih Power Apps, Power Automate in Power Virtual Agents prevzema videz in občutek Microsoft Office-a, kjer se lahko izdelovalci in razvijalci združimo, da sodelujemo, komentiramo, odpravljamo težave in rešujemo izzive pri gradnji aplikacij, tokov in chat botov. To pospešuje izdelavo novih aplikacij, razvijalcem pa omogoča, da se naučimo več ter krepimo naše veščine in drastično izboljšamo čas dostave na trgu.
 • Komentarji nam omogočajo, da kontekstualno dodajamo opombe in povratne informacije ter se pogovarjamo z drugimi neposredno v aplikaciji, toku ali klepetalnici, tako kot v Microsoft Wordu, Excelu in PowerPointu. Na primer dodamo lahko komentar na zaslon v aplikaciji Power Apps in prosimo za pomoč pri formuli. Komentarje je mogoče uporabiti tudi za opomnik ekipi na spremembe v določenem koraku v toku Power Automate ali za sodelovanje z drugimi strokovnjaki pri izdelavi zapletenih botov v Power Virtual Agents. Ta funkcija je zdaj v predogledu in bo na voljo v začetku leta 2022.

Z veseljem pa tudi predstavljamo bolj prilagodljiv način plačila za Power Apps in sorodne storitve Power Platform, Pay-as-you-go za Power Apps. Sedaj lahko stranke uporabljamo naročnino Azure za pokrivanje svojih Power Apps glede na dejansko uporabo. Z novim plačljivim načrtom stranke plačujemo samo za to, kar uporabljamo, kar še olajša začetek uporabe nizke kode z nizkim tveganjem in nato sčasoma poveča naložbe glede na vzorce uporabe teh rešitev.

Da nam bo Microsoft zagotovili brezhibno izkušnjo aplikacij, bodo mobilne aplikacije Power Apps izdelovalcem omogočile enostavno pakiranje aplikacij na platnu (Canvas app) kot mobilnih aplikacij za Android in iOS za končne uporabnike. Mobilne aplikacije Power Apps nam bodo zagotovile popolno izkušnjo kot mobilnim uporabnikom – izvorno distribuirano prek priljubljenih orodij, kot je Microsoft Endpoint Manager in zasebnih trgovin z aplikacijami za podjetja, kot je Microsoft App Center, Apple Volume Purchase Program in Google Play.

Microsoft Loop

Microsoft Loop je nova aplikacija, ki združuje zmogljivo in prilagodljivo platno s prenosnimi komponentami, ki se prosto premikajo in ostanejo sinhronizirane v aplikacijah Microsoft 365, kar nam pri delu v skupinah omogoča, da skupaj razmišljamo, načrtujemo in ustvarjamo.

Microsoft Loop je sestavljen iz treh osnovnih elementov: komponent zanke (prej Fluid komponente), strani zanke in delovnih prostorov zanke. Ti elementi so zgrajeni na odprtokodni platformi Fluid Framework, ki zagotavlja sodelovanje v realnem času, ki deluje v velikem obsegu. Komponente Microsoft Loop se v prihodnjih mesecih uvajajo v predogled v aplikacijah Microsoft 365, kot so Microsoft Teams, Outlook in OneNote, z več funkcionalnostmi Microsoft Loop.

Microsoft Loop nam kot uporabnikom daje eno, fleksibilno in sodelovalno platno za opravljanje skupinskega dela.

Ste navdušeni nad vsemi novostmi, ki nas še čakajo? Da ne zamudite katere, vas vabimo, da se prijavite na naše mesečne e-novice.

Prijava

 Vir slikovnih prikazov: Microsoft

Nazaj