Bodite v koraku z novostmi in triki o Microsoft 365.

Prijava na e-novice

 

FAQ

Najpogostejša vprašanja o Microsoft 365

Vašega vprašanja ni na seznamu?

Pošljite nam vprašanje, mi pa vam z veseljem odgovorimo. :)

Vprašajte nas

Kaj je Microsoft 365? 

Storitev v oblaku, ki združuje storitve Office 365, Windows 10 in Enterprise Mobility and Security (EMS). Je storitev, za katero velja najemni model (licence). Storitev v oblaku, ki združuje vrsto orodij za izboljšanje sodelovanja in produktivnosti. Storitev nudi varen dostop in enako delovno izkušnjo od kjerkoli in kadarkoli (z eno licenco preko 5 naprav na uporabnika) ter omogoča 
fleksibilnost poslovanja (predvidljivost in prilagodljivost s “pay-as-you-go” najemnim modelom orodij).

Kaj je Office 365? 

Office 365 je staro poimenovanje Microsoft 365 storitev. Kljub preimenovanju večine paketov v Microsoft 365, pa ime Office 365 ohranjajo Enterprise licence (Office 365 E1, Office 365 E3 in Office 365 E5).

Kaj je licenca? 

Je pravica do namestitve, uporabe, dostopa, prikazovanja, zaganjanja ali do druge vrste poseganja v določen program. Pokriva načine uporabe in določa trajnost uporabe (tedenska, mesečna, letna..). Običajno velja, da je ne posedujemo, ampak jo prejmemo v porabo. V posamezni licenci je natančno navedeno, kakšna so dovoljenja uporabnika. 

Kaj je računalništvo v oblaku? 

Računalništvo v oblaku je način, pri katerem so sredstva na voljo kot storitev preko interneta. Za oblak so značilne avtomatizacija, samopostrežnost in fleksibilnost zagotavljanja sredstev/virov. Gre za na spletu temelječe računalništvo, ki omogoča uporabo opreme, aplikacij in podatkov na zahtevo oziroma kot storitve (SAAS). Računalniški viri (aplikacije, podatki, diski, odjemalci...) ločeni od fizičnih računalnikov in združeni na oddaljeni lokaciji, do katere uporabniki dostopajo preko varne internetne povezave. 

Kaj pomeni, da je programska oprema ali tehnologija On-Premises oz. “on-prem” (Lokalno)? 

Programska oprema in tehnologija, ki se nahajata znotraj fizičnih omejitev organizacije, pogosto v podatkovnem centru, v nasprotju z oddaljenimi gostujočimi strežniki ali s strežniki v oblaku. 

Z namestitvijo in zagonom programske opreme na strojni opremi, ki se nahaja v prostorih podjetja, imajo zaposleni iz IT fizični dostop do podatkov in lahko neposredno nadzoruje konfiguracijo, upravljanje in varnost računalniške infrastrukture in podatkov. 

Kaj je tenant? 

Tenant je angleški izraz za najemnico / najemnika. V Microsoft 365 smislu pomeni, da smo najemniki različnih storitev, ki jih paket ponuja. Katere so te storitve, pa določa izbran licenčni model. 

V terminologiji Microsoft-a 365 torej govorimo o tenantu kot o predmetu najema (ki ga navadno vežemo na našo domeno). Microsoft 365 je SaaS (opis te kratice pa je v nadaljevanju).

Kaj je Microsoft 365 Admin Center?

Skrbniški center je mesto, kjer upravljate svoje delo v oblaku. V skrbniškem središču lahko dodajate in/ali odstranjujete uporabnike, spreminjate licence, ponastavljate gesla ter upravljate napredne nastavitve.  

Kaj je Active Directory - AD (Aktivni imenik)? 

Gre za tehnologijo, ki se uporablja za upravljanje računalnikov in drugih naprav v omrežju. Skrbnikom omogoča upravljanje domen, uporabnikov in objektov v omrežju. Na primer: skrbnik lahko ustvari skupino uporabnikov in jim dodeli določene pravice dostopa do nekaterih imenikov na strežniku. Z rastjo mreže, AD ponuja načine organiziranja velikega števila uporabnikov v smiselno povezane skupine in podskupine, hkrati pa zagotavlja nadzor dostopa na vsaki ravni. 

Kaj pomeni NFS (Network File System)? 

Omrežni datotečni sistem. Gre za protokol porazdeljenega datotečnega sistema, ki uporabniku omogoča dostop do datotek na računalniškem omrežju. 

Kaj je Microsoft EMS (Enterprise Mobile Security)? 

Je pametna platforma za mobilno upravljanje in varnost. Pomaga zaščiti in varovati organizacijo in tako zaposlenim omogoča delo na nove in prožne načine. Microsoft EMS se spopada z vsemi tveganji, ki jih prinaša naraščajoča mobilna delovna sila. Osrednji poudarek je na varnem dostopu do občutljivih dokumentov, ne glede na lokacijo in napravo. Uporabnikom pomaga pri produktivnosti, hkrati pa ohranja skladnost in zmanjšuje tveganje. Brez težav se povezuje z izdelki znotraj M365, vključno s SharePoint onlineOneDrive, Outlook in Teams.

Kaj je SaaS (Software as a Service)? 

Programska oprema kot storitev je model distribucije programske opreme, v katerem tretji ponudnik gostuje aplikacije in jih daje na voljo strankam. Je ena glavnih kategorij računalništva v oblaku. Deluje po modelu licenciranja. Aplikacije SaaS so znane tudi kot spletna programska oprema, programska oprema na zahtevo in gostovana programska oprema. Do SaaS aplikacij uporabniki po navadi dostopajo preko spletnega brskalnika. SaaS je postal pogost model za številne poslovne aplikacije, vključno s pisarniško programsko opremo, računovodstvo, sodelovanje, upravljanje odnosov s strankami (CRM), upravljanje s človeškimi viri (HRM), programska rešitev za vodenje podjetja (ERP) ipd.

Kaj so metapodatki? 

Gre za podatke, ki vsebujejo informacije o nekem podatku, ampak ni del le-tega. Primeri metapodatkov so recimo dimenzije fotografije, vendar niso del nje. So podatki o podatkih. Nanašajo se na vsebino, strukturo, kvaliteto, lastništvo, distribucijo, tehnologijo, namen, uporabnost ipd. in so pomembni za pravilno interpretacijo podatkov. 

Metapodatki zagotavljajo informacije, ki nam pomagajo osmisliti podatke (npr. dokumente, slike, nabore podatkov), koncepte (npr. klasifikacijske sheme) in subjekte iz realnega sveta (npr. ljudi, organizacije, kraje, slike, produkte). 

Kaj pomeni Data loss prevention – DLP (preprečevanje izgube podatkov)?

Vsako podjetje ima svoje zaupne in občutljive podatke, ki jih mora varovati, saj bi objava teh informacij lahko povzročila resno škodo. 

Preprečevanje izgube podatkov uporablja pravila in pravilnike za določitev, katere datoteke in podatki veljajo za zaupne, kritične ali občutljive, nato pa te datoteke ščiti pred skupno rabo ali prenosom. Cilj uporabe teh pravil, politik in zaščitnih ukrepov za Microsoft 365 je preprečiti izgubo podatkov iz okolja Microsoft 365. 

Grožnja lojalnega zaposlenega ali malomarnih notranjih informacij, ki ravnajo z občutljivimi informacijami, ni edini dejavnik, ki podjetja vodi k preprečevanju izgube podatkov. Strožji državni in globalni predpisi, ki zahtevajo stroge podatke in zaščito dostopa, prisilijo podjetja, da razmislijo o dodajanju DLP k svojim obstoječim varnostnim programom. 

Kaj je Exchange Online?

Microsoft Exchange Online je gostujoča rešitev za sporočanje, ki ponuja zmogljivosti sistema Microsoft Exchange Server kot storitev v oblaku. Uporabnikom omogoča dostop do e-pošte, koledarja, stikov in opravil iz osebnih računalnikov, spleta in mobilnih naprav. V celoti se integrira z Active Directory, kar skrbnikom omogoča uporabo skupinskih pravilnikov in drugih orodij za upravljanje za upravljanje funkcij Exchange Online v njihovem okolju. 

Kaj je SharePoint Online?

Gre za Microsoftovo tehnologijo v oblaku, ki omogoča enostavno shranjevanje, deljenje, skupno rabo in upravljanje digitalnih informacij v podjetju. Omogoča tudi sodelovanje z zunanjimi uporabniki (gosti). Na voljo je kot samostojni izdelek ali kot del zbirke Microsoft 365. 

Kaj so SharePoint strani (sites)?

Spletno mesto SharePoint je zbirka strani, seznamov, knjižnic, aplikacij, konfiguracij, funkcij, vrst vsebine in podstrani. Primeri predlog za spletna mesta v SharePointu vključujejo: skupinska (timska) spletna mesta, spletna mesta wiki, prazna mesta in spletna mesta za objavo. 

SharePoint stran poveže vas in vašo ekipo z vsebino, informacijami in aplikacijami, na katere se vsak dan zanašate. Na primer, lahko uporabite skupinsko spletno mesto za shranjevanje datotek ali sodelovanje z njimi ali za ustvarjanje in upravljanje seznamov informacij. Na domači strani skupinskega spletnega mesta si lahko ogledate povezave do pomembnih skupinskih datotek, aplikacij in spletnih strani ter v viru dejavnosti vidite nedavne aktivnosti spletnega mesta.

Kaj so SharePoint knjižnice (library)?

SharePoint knjižnica je lokacija na spletnem mestu, kjer lahko nalagate, ustvarjate, posodabljate in sodelujete v datotekah s člani ekipe. Vsaka knjižnica prikaže seznam datotek in ključne podatke o datotekah, na primer o tem, kdo je zadnjo osebo spremenil. Pri ustvarjanju spletnega mesta večina spletnih mest vključuje knjižnico. Na primer, skupinsko mesto ima knjižnico dokumentov, v kateri lahko organizirate in delite svoje dokumente. 

Ko potrebujete več knjižnic, lahko izbirate med več knjižnicami, ki so že v naprej pripravljene in jih dodate na svoje spletno mesto. Knjižnice lahko prilagodite tudi na več načinov. Na primer, lahko nadzorujete, kako se dokumenti gledajo, upravljajo in ustvarjajo. ali sledite različicam datotek, vključno s številko in vrsto različice. Lahko celo ustvarite poglede, obrazce in delovne tokove po meri, s katerimi boste lažje upravljali svoje projekte in poslovne procese. 

Kaj so SharePoint seznami (lists)?

Seznam v SharePointu je zbirka podatkov, ki vam in vašim sodelavcem omogoča prožen način organiziranja informacij. 

Dodajate lahko stolpce za različne vrste podatkov, na primer besedilo, valuto ali več možnosti. Ustvarite poglede za učinkovit prikaz podatkov. Razvrstite, grupirajte in filtrirajte sezname, da označite najpomembnejše informacije. Seznam lahko vključuje ljudi, povezave, slike, datume in še več. Za razliko od SharePoint knjižnic, seznami privzeto niso ustvarjeni. Dodajte jih kamor koli želite. 

Kaj so Microsoft 365 Groups (skupine)?

Microsoft 365 skupine je storitev, ki deluje znotraj M365 orodij, ki jih uporabljate, tako da lahko sodelujete, soustvarjate dokumente, načrtujete, komunicirate.. Omogočajo vam, da izberete skupino ljudi, s katero želite sodelovati in nastavite pravice oziroma zbirko virov, ki jo bo ta skupina delila. Skupine so vezane na AD in pravice nastavljene v AD. 

Skupine lahko ustvarite iz različnih orodij, Outlook, SharePoint, Planner, Teams... 

Kaj je intranet?

Je računalniško omrežje. Po navadi se uporablja kot izraz za notranje spletišče organizacije, lahko pa je sestavljen iz več krajevnih omrežijLahko ga razumemo kot zasebni internet, omejen na organizacijo. V organizacijah se uporablja predvsem za posredovanje sporočil in objav namenjenih vsem zaposlenim ali velikemu deležu le-teh. Organizacijam omogoča lažji pretok informacij, relevantnih, izobraževalnih vsebin in občutljivih podatkov ter olajšajo komunikacijo.

Kaj je OneDrive for Bussines?

Je Microsoftova storitev v oblaku, ki vas poveže z vsemi vašimi datotekami. Je vaš osebni oblak. Omogoča shranjevanje in zaščito datotek, skupno rabo z drugimi, dostop do njih je kadarkoli in iz katerekoli naprave. OneDrive za podjetja upravlja vaša organizacija in omogoča skupno rabo in sodelovanje na datotekah, med tem ko pravice dostopa lahko urejate sami. 

Kaj je OneDrive personal?

OneDrive je spletna osebna shramba (osebni oblak), ki jo dobite, ko nastavite Microsoftov račun za uporabo storitev, kot je Outlook.com. S programom OneDrive shranite dokumente, fotografije in druge datoteke v oblak, jih delite s prijatelji in celo sodelujete pri vsebini. Ni administriran iz strani podjetja.

Kaj je MS Teams?

Microsoftova platforma/središče za skupinsko delo, ki med seboj povezuje tako člane vaše organizacije kot goste v smiselne projektno vodene ekipe. Teams  povezuje vsa M365 orodja v celoto, tako da lahko večino svojega dela opravite iz enega mesta. Dostop je od kjerkoli in iz katerekoli naprave. Glavne prednosti so v hitrem in učinkovitem sodelovanju, izmenjavi in dostopu do pravih informacij, ki jih potrebujete v najbolj ključnih trenutkih ter dostopnosti. S pripenjanjem in povezljivostjo ostalih M365 orodij lahko naredite sodobno in povezano okolje po vašem okusu.

Kaj je Microsoft Azure?

Azure je platforma za računalništvo v oblaku in spletni portal za dostop do virov in storitev, ki jih ponuja MicrosoftGre za storitev računalništva v oblaku, ki jo je MS ustvaril za preizkušanje, gradnjo in upravljanje aplikacij in storitev preko Microsfotvih podatkovnih centrov. Ponuja programsko opremo kot storitev (SaaS), platformo kot storitev (PaaS) in infrastrukturo kot storitev (IaaS). Podpira veliko različnih programskih jezikov in orodij.

Kaj je Azure AD (Active Directory)?

Azur aktivni imenik je Microsoftova storitev v oblaku, ki temelji na identiteti in dostopu, ki zaposlenim pomaga pri prijavi in dostopov tako do zunanjih virov (Saas) kot notranjih virov, kot so aplikacije znotraj organizacije, skupaj z vsemi aplikacijami v oblaku. 

Organizacijam vseh velikosti ponuja cenovno dostopna in enostavna sredstva za omogočanje enotnega vpisa (SSO – single sign on) na tisoče programske opreme drugih proizvajalcev kot storitev (SaaS), kot so Microsoft 365, Salesforce.com in mnogi drugi. Za organizacije, ki gradijo svoje aplikacije, je Azure AD mogoče enostavno integrirati in tako ponuditi identitetne rešitve svetovnega razreda.

Kaj je Microsoft Intune?

Microsoft Intune (prej Windows Intune) je Microsoftova rešitev za upravljanje v oblaku, ki omogoča upravljanje mobilnih naprav in operacijskega sistema. Cilj je zagotoviti enotno upravljanje končnih točk tako korporacijskih kot tudi BYOD (bring your own device) naprav na način, ki ščiti korporativne podatke.  

Je storitev v oblaku, ki se osredotoča na upravljanje mobilnih naprav  in upravljanje mobilnih aplikacij. Intune je vključen v Microsoftov paket Enterprise Mobility + Security (EMS) in uporabnikom omogoča, da so produktivni, hkrati pa varujejo podatke vaše organizacije. Združuje se z drugimi storitvami, vključno z Microsoft 365 in Azure Active Directory (Azure AD), da nadzira, kdo ima dostop in do česa imajo dostop ter Azure Information Protection za zaščito podatkov. Ko ga uporabljate s programom Microsoft 365, lahko omogočite, da je delovna sila produktivna na vseh njihovih napravah, hkrati pa zaščitite podatke organizacije.

Kaj je Azure File Sync?

Azure File Sync je storitev za Windows Server, ki organizacijam omogoča centraliziranje datotek v Azure in dostop do njih lokalno. 

Namen je zagotoviti lokalnim uporabnikom in aplikacijam hitrejši dostop do datotek v oblaku. Prednost je nenehno sinhroniziranje z Windows Server.  

Pred splošno razpoložljivostjo Azure File Sync so morale organizacije žrtvovati upravljanje ali dostopnost datotek, ki temeljijo na oblaku. Uporabniki na več mestih običajno dostopajo do svojih datotek iz lokalne datoteke. Posledično je bilo upravljanje, varnostno kopiranje in obnovitev vsakega datotečnega strežnika neverjetno zapleteno in okorno. Organizacije bi lahko imele centralizirane datoteke v Azure, vendar je to otežilo dostop uporabnikom. Na srečo Azure File Sync zagotavlja popolno ravnovesje dostopnosti in upravljanje tako, da spletnim mestom zagotavlja lokalno skupno rabo datotek, ki se nenehno sinhronizira z Azure.

Kaj je Microsoft Power Automate?

Microsoftovo orodje za avtomatiziranje delovnih tokov, procesov.e sistem v oblaku, s katerim lahko ustvarite samodejne delovne tokove in s tem poenostavite poslovne procese in jih učinkoviteje upravljate. Njegov cilj je olajšati vaše delo, tako da pomaga avtomatizirati vsako ponavljajoče se naloge z majhnim naporom, brez predhodnega poznavanja programskega jezika ali kode. 

Kaj je Microsoft PowerApps?

PowerApps je nabor aplikacij, storitev, konektorjev in podatkovna platforma, ki zagotavlja hitro okolje za razvoj aplikacij za izgradnjo mobilnih aplikacij po meri za vaše poslovne potrebe. S programom PowerApps lahko hitro sestavite poslovne aplikacije po meri, ki se povežejo s podatki vašega podjetja, shranjenimi bodisi v osnovni podatkovni platformi (skupna podatkovna storitev) bodisi v različnih spletnih in lokalnih virih podatkov (SharePoint, Excel, Office 365, Dynamics 365, SQL Server itd.). 

Aplikacije, zgrajene s pomočjo PowerApps, zagotavljajo bogato poslovno logiko in delovne procese za preoblikovanje vaših ročnih poslovnih procesov v digitalne, avtomatizirane procese. Poleg tega imajo aplikacije, izdelane s pomočjo PowerApps odziven dizajn in se lahko brez težav izvajajo v brskalniku ali na mobilnih napravah (telefon ali tablični računalnik).

Kaj je Microsoft Forms?

Microsoft Forms je preprosta aplikacija, ki omogoča enostavno ustvarjanje anket, kvizov in vprašalnikov. V izobraževalnih ustanovah se lahko uporablja za ustvarjanje testov, zbiranje povratnih informacij učiteljev in staršev ali načrtovanje razredov in dejavnosti osebja. V poslovnih organizacijah se lahko uporablja za zbiranje povratnih informacij strank, merjenje zadovoljstva zaposlenih, izboljšanje izdelka ali podjetja ali organiziranje dogodkov v podjetju.

Kaj je Delve?

Z aplikacijo Delve lahko upravljate svoj profil v storitvi Microsoft 365 ter odkrijete in organizirate informacije, ki so trenutno za vas verjetno najbolj zanimive v celotni storitvi Microsoft 365. Vedno vidite le dokumente, do katerih imate dostop. Je rešitev v oblaku, ki prikazuje osebno vsebino. Napaja ga Office Graph (baza podatkov, ki zbira podatke o identiteti in dejavnosti uporabnika). Od OneDrive for Business do SharePoint to Exchange vam daje informacije glede na to, s čim delate in s kom delate. 

Delve je orodje za sodelovanje, ki uporabnikom pomaga najti kolege za ustvarjanje, urejanje in skupno rabo dokumentov. Uporabnikom omogoča dodelavo dokumentov, videoposnetkov in slik.

Kaj je Microsoft Stream?

Microsoft Stream je storitev poslovnih video vsebin, kjer lahko uporabniki v vaši organizaciji varno naložijo, si ogledajo in delijo videoposnetke. Lahko delite posnetke predavanj, sestankov, predstavitev, vadb ali drugih videoposnetkov, ki pomagajo sodelovanju vaše ekipe. Microsoft Stream omogoča tudi preprosto deljenje komentarjev na video, označevanje časovnih kod v komentarjih in opisih, navajanje določenih točk v videoposnetku in razpravljanje s kolegi. 

Je varna video storitev, tako da lahko določite, kdo si ogleduje vašo video vsebino in določite, kako široko jih želite deliti v svoji organizaciji. Varen dostop do aplikacij omogoča Azure AD, da zaščiti občutljive korporativne vsebine. 

Pomaga pri organiziranju vsebine v kanale in skupine, tako da jih lažje najdemo. Microsoft Stream dobro sodeluje z drugimi aplikacijami Microsoft 365, kot so Teams, SharePoint, OneNote in Yammer, kar daje še več načinov za odkrivanje ustreznejše vsebine. 

Kaj je Microsoft Planner?

Gre za aplikacijo, s pomočjo katere organiziramo svoje in skupinsko delo. S pomočjo Plannerja dodeljujemo in delegiramo opravila in naloge ter upravljamo naloge in projekte. Je skupna točka za člane skupine, ki načrtuje, organizira in dodeljuje naloge različnim uporabnikom. Je centralizirano mesto, kjer lahko delite datoteke, ki so vezane na načrt in daje vidnost celotni ekipi. 

Kaj je Microsoft OneNote?

Microsoft OneNote je program za zbiranje informacij v obliki zapiskov in sodelovanje z več uporabniki. Zbira beležke, risbe, izrezke na zaslonu in zvočne komentarje uporabnikov. Opombe lahko delite z drugimi uporabniki OneNote prek interneta ali omrežja. 

Kaj je Bot?

Bot je funkcionalnost v znotraj orodja MS Teams, ki omogoča interakcijo in pridobivanje informacij iz programske opreme ali spletnega mesta v besedilnem / iskalnem / pogovornem načinu. Gre za “robotka”, ki z ukaznim pozivom opravi nekatere funkcije namesto vas. Boti v Teamsih so lahko del pogovora ena na ena, skupinskega klepeta ali kanala v skupini.

 

Zaupajo nam: