eCampus 2.7.4 na voljo!

Zakaj e-izobraževanje s sistemom eCampus?

E-izobraževanje ali učenje s pomočjo spleta je več kot klasično izobraževanje v učilnici! Z razvojem in implementacijo sodobnih pristopov IKT se proces učenja dviguje na višjo raven - v spletno učilnico.

S pridom izkoriščamo tehnološke možnosti spletnih tehnologij:

 • učne vsebine so vedno na voljo:
  • kadar koli;
  • od koder koli;
 • sami določamo hitrost učenja;
 • tematike, ki nas ne zanimajo, lahko preskočimo;
 • učne vsebine na spletu vsebujejo interaktivnost in ažurirane vsebine;
 • e-izobraževanje je cenejše od klasičnega izobraževanja;
 • preprosto iskanje po vsebinah.

Novosti v različici 2.7.4

dodatna funkcionalnost prikaza slik, animacij in videa

V cilju optimalne uporabe prostora na učnem atomu, smo izdelali dodatno orodje, ki omogoča prihranek prostora in hkrati prikaz v polni velikosti. Dodatku se reče "lightbox" in je namenjen predvsem za prikaz slik, flash animacij in video vsebin. Pomembno je, da na učni atom dodamo hiperpovezavo (besedilo ali pomanjšano sliko) npr.:

Ob kliku na to pomanjšano sliko, pa se prikaže dodatno okno, ki prikaže sliko v polni velikosti. To okence je "lightbox".

Funkcionalnost lahko uporabimo tudi za katerokoli flash animacijo (.swf) ter za predvajanje videov v .mp4 ali .flv fromatu. Pri tem lahko določimo tudi dimenzije lightbox okna. Točen postopek in navodila, pa so zapisana v priročniku.

Optimizacija Javascript knjižnic in jQuery nadgradnja

Med uporabo portala eCampus, se v ozadju ves čas izvajajo avtomatizirane funkcionalnosti, ki omogočajo enostavnost uporabe grafičnega vmesnika. Na vsake toliko časa je potrebno posodobiti te funkcionalnosti. Ena izmed njih se imenuje jQuery, ki omogoča uporabo najnovejših interaktivnih in multimedijskih elementov.

Upravljanje sporov - nadzor težav

V vsaki aplikaciji se prej ali splej zgodi kakšna napaka, zlasti v spletnih aplikacijah – te so poleg kode podležene še težavam z omrežjem. Uporabniki portala eCampus smo verjetno že kdaj naleteli na nenavaden odziv, ko se je na zaslonu prikazala prva stran, pa čeprav smo kliknili nekaj povsem drugega.

Z novo različico se bo ob nenavadnem odzivu aplikacije prikazalo sporočilo:

Administratorju portala pa ne bo več potrebno zaganjati posebnih orodij (Event Viewer) na strežniku, ampak bo lahko razlog težav preveril kar na samem portalu.

Le glavnemu administratorju je na voljo povezava v meniju Analize, naročila in nastavitve / Pregled sporov. Tu se hranijo podatki o nastali težavi, komu se je pojavila, kdaj, kje in tudi podroben opis.

Struktura e-gradiva – "razkrij" in "ne izvozi" za urejenje več atomov

Za lažje urejanje atributov "skrij/razkrij" in "izvozi/ne izvozi" smo dodali ustrezne akcije na strukturo e-gradiva. Zdaj lahko obkljukamo več atomov in jim hkrati spremenimo želene atribute:

Vprašanja (motivacijska in izpitna)

Komur je bilo pri reševanju testov sila neprijetno, ker je moral s miško zadeti točno v kvadratek ali krogec za izbiro odgovora, si bo sedaj oddahnil. Sedaj je možno klikniti tudi na besedilo odgovora:

Razlago posameznega odgovora dodamo preko obrazca za urejanje vprašanj. Razlaga je vidna pri prikazu posameznega vprašanja in na seznamu vseh vprašanj.

Pri motivacijskih vprašanjih tipa "Več pravilnih odgovorov" in "Več pravilnih odgovorov - seštevanje" smo dodali novo sporočilo, ki se pojavi kadar je kombinacija obkljukanih odgovorov le delno pravilna.

Hkratna prijava

Portal sedaj omogoča dve vrsti prijave hkrati. Windows prijava se izvede avtomatsko, preko domenskega uporabniškega imena in gesla. Novost pa je dodaten obrazec, preko katerega se lahko v eCampus prijavijo nedomenski uporabniki. Da hkratna prijava deluje, pa je potrebno ecampus vezati na dve različni domeni, kar mora nastaviti sistemski skrbnik spletnem strežniku.

Nova orodja za administratorje

Za administratorje portala smo dodali nekaj novih možnosti. Na pregledu skupine, je v odseku za dodajanje e-gradiv in odseku za dodajanje forumov, novo orodje [E]. S klikom na orodje je mogoče popravi podrobnosti o dodeljenem dostopu. To pomeni, da je sedaj mogoče le popraviti datum do in podaljšati dostop, namesto dodati novega.

Na pregledu podrobnosti udeleženca, v odseku skupin, smo nazive skupin predelali v hiperpovezave. Slednje prikažejo podrobnosti skupine.

Na pregledu vseh e-gradiv smo dodali stolpec, ki nakazuje koliko je vezanih podrejenih in nadrejenih e-gradiv. Klik na številko pa odpre obrazec s podrobnostmi. Sedaj je mogoče izvesti oba postopka – nadrejanje e-gradiva ali podrejanje e-gradiva.

Novi statusi uporabikov portala

Do sedaj je bilo mogoče odstraniti odvečnega uporabnika le s postopkom arhiviranja. Pri tem se pobriše tudi uporabnikova zgodovina. Posledično se spremenijo vse povezane analize oziroma statistike.

Uvedli smo nov status uporabnika: neaktiven. S tem statusom je nekemu uporabniku le onemogočen vstop v portal, vsa njegova zgodovina pa ostane shranjena. To pomeni, da lahko neaktivnega uporabnika nazaj aktiviramo in mu omogočimo nadaljevanje učenja kjer je ostal.

Spremembe v možnostih izvoza e-gradiva v SCORM

Zaradi varnosti pred nezaželenim odtekanjem e-gradiv v SCORM pakete, smo omejili te pravice. Nastavili smo tri nivoje varnosti:

 • izvoz egradiva v SCORM lahko naredi le glavni admin,
 • izvoz egradiva v SCORM lahko naredi vsak avtor egradiva,
 • izvoz egradiva v SCORM ni mogoč (privzeto).

Orodja za mentorje

Mentorji so dobili možnost večjega nadzora nad opravljanjem testov. Sedaj lahko mentor celo izbriše neko opravljanje znanja.

Podrobna navodila in postopki uporabe novih orodij so opisani v priročniku.

Nova orodja so na voljo pri vsakem opravljanju (vrstici) ali na dnu za vsa obkljukana opravljanja:

 • Natisni potrdilo (le kadar gre za zaključno testiranje znanja in je uporabnik dosegel pozitivni rezultat).
 • Pošlji sporočilo.
 • Aktiviraj opravljanje: za primer višje sile, zaradi katere je udeležencu potekel čas. S tem orodjem udeležencu omogočimo nadaljevanje testiranja znanja.
 • Zaključi opravljanje: za primer, kadar iz neznanih razlogov udeleženec ni sam zaključil opravljanja testa in se uspešnost ni izračunala.
 • Briši opravljanje: če želi mentor izbrisati neko opravljanje testa
 • Popravi opravljanje: gre za večjo novost, ki mentorju omogoča spremembo doseženih točk. Sedaj je mogoče sestaviti test iz opisnih vprašanj (odgovori esejskega tipa), kjer kontrole ne izvede program, ampak mentor.

Primer popravka opravljanja testa:

Orodja za zavihke

Dodali smo novo orodje za prikazovanje vsebine e-gradiv – to so zavihki. Zavihki omogočajo, da zelo dolgo besedilo razdelimo na manjše odseke. Uporabnik se nato sam odloči kateri odsek bo prebral. Zavihke naredimo v urejevalniku s klikom na ustrezno ikono. Točen postopek in navodila, pa so zapisana v priročniku.

Registracija in pozabljeno geslo

Registracija novega uporabnika je dobila varnostno posodobitev. Ko novi uporabnik vpiše svoje podatke in jih posreduje na portal, se v ozadju generira potrditvena koda. Ta koda se avtomatsko posreduje na e-pošto novega uporabnika. Šele ko uporabnik klikne na hiperpovezavo s potrditveno kodo, se zaključi izdelava novega uporabnika in omogoči prijava v portal. S tem se izključi možnost, da bi spletni roboti izdelovali morje novih uporabnikov.

Podobno je tudi pri pozabljenem geslu.

Pregled vprašanj na testu

Sprememba je tudi na pregledu vprašanj predno uporabnik zaključi testiranje znanja. Po novem je levo od vprašanja gumb Spremeni. Povezava na vprašanje ni več besedilo vprašanja, ampak gumb spremeni.

Kopiranje e-učilnice

Na voljo je enostavno orodje za kopiranje e-učilnic. Prekopira se naslovnica, vse aktivnosti, mentor in administrator učilnice. Učilnico prekopiramo s klikom na [C].

Ocenite prispevek: Oceni z oceno 1 Oceni z oceno 2 Oceni z oceno 3 Oceni z oceno 4 Oceni z oceno 5
Povprečna ocena 3 uporabnikov je 4,33.
Pošljite komentar
Ime:
Email:
Poklic:
Vsebina:
Pogoji uporabe
Vaših povratnih informacij in vsebinskih vprašanj smo izredno veseli. Želimo si, da so objavljeni komentarji konstruktivni. Zato bomo vse komentarje, ki bodo vsebovali žaljivo vsebino, kletvice ali spodbujali nestrpnost in nasilje oz. ne bodo imeli vsebinske povezave z objavljenim prispevkom, primorani odstraniti.

V primeru žaljivih in neprimernih komentarjev si pridržujemo pravico, da zabeležimo IP naslov uporabnika.
resitve_po_meri_februar_2012.jpg

Rešitve po meri

Napredne programske rešitve po meri.

> več

e-izobrazevanje_februar_2012.jpg

E-izobraževanje v živo

Brezplačna predstavitev dobre prakse v slovenskih podjetjih. Pokličite 01/2444 212 ali
> oddajte zanimanje

excel_vba_februar_2012.jpg

Excel VBA

Izkoristite resnično zmogljivost Excela! Makri in lastne funkcije.

> več

B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje