Word | triki in nasveti

24.12.2016

> Word | Predloga za koledar 2017

Za vas smo pripravili predlogo v Wordu za samostojno izdelavo koledarja za leto 2017.

12.03.2015

> Word | Le ena stran ležeče?

Večino dokumentov tiskamo pokončno. Včasih pa se nam vanje "prikrade" kak grafikon, tabela ali drug element, ki ga zaradi preglednosti želimo natisniti ležeče. Pojavimo se pred težavo oz. izzivom, kako celoten dokument oblikovati pokončno, zgolj eno stran ležeče. Rešitev je v odsekih!

23.09.2014

> Word | Hitra orodna vrstice

Pogosto uporabljamo ukaze, ki niso na voljo tako hitro, kot bi želeli, vendar jih lahko dodamo v orodno vrstico za hitri dostop. Prikazana je nad trakom. V orodni vrstici so ukazi vedno vidni in pri roki.

03.07.2014

> Word | orodna vrstica za hitri dostop

Pogosto uporabljamo ukaze, ki niso na voljo tako hitro, kot bi želeli, vendar jih lahko dodamo v orodno vrstico za hitri dostop. Prikazana je nad trakom. V orodni vrstici so ukazi vedno vidni in pri roki.

13.01.2014

> Word | Kako obrniti v dokumentu le eno stran ležeče?

Gospod Luka sprašuje: v prodaji velikokrat pripravljamo obsežnejše ponudbe, v katere vključimo tudi tabelo s cenovnimi inačicami investicije. Za tabelo pa nam velikokrat zmanjka prostora, saj je pokončna usmerjenost lista neustrezna. Kako v Wordovem dokumentu samo eno stran zasukati vodoravno?

12.04.2013

> Word | Ponovitev naslovne vrstice v Wordovi tabeli

Nekatere tabele v Wordu so lahko precej obširne in se raztezajo prek več strani. Naslovna vrstica tabele pa se izpiše le na prvi strani in ne na vseh naslednjih, zaradi česar je tabela nepregledana in delo z njo precej težavno. Ali obstaja v Wordu kakšen ukaz, ki bi to zagato rešil?

17.12.2012

> Word | Priprava in tiskanje voščilnic

Božični in novoletni prazniki so priložnost, ko našim bližnjim, prijateljem, sodelavcem in poslovnim partnerjem izkažemo pozornost s prijaznimi, iskrenimi voščili. Zakaj ne bi naše lepe želje zapisali na unikatne voščilnice, ki bi jih posebno za njih izdelali sami? Z uporabo Worda lahko v nekaj korakih naredimo voščilnico s profesionalnim izgledom. Pustite kreativnosti prosto pot…

13.09.2012

> Word | Skrči za eno stran

Se tudi vam kdaj zgodi, da vam dokument v Wordu pade na drugo stran samo za kakšno vrstico ali dve? Vi pa želite imeti dopis zgolj na eni strani?

02.02.2012

> Word | številčenje strani skupaj z oznakami poglavij

Ga. Nina sprašuje: V daljšem dokumentu želim številčiti strani tako, da bo najprej prikazana številka poglavja in nato aktualna številka strani (npr. 2-80). A obstaja kakšna rešitev?

27.01.2012

> Word | ponovitev zadnje operacije

Ga. Polona sprašuje: v Wordu pogostokrat izdelujem tabele in tabelo dopolnjujem z novimi vrsticami, kar mi vzame veliko časa. Zadnjič sem pripravila tabelo s predstavitvijo projektne dokumentacije v kateri so prikazane etape in aktivnosti projekta. Da bi se posamezne skupine aktivnosti bolje ločile med seboj, želim pred vsako etapo vriniti prazno vrstico. Mi lahko prosim pomagate, kako to naredim najhitreje?

14.11.2011

> Word | samobesedilo

V dokumentih v Wordu in e-pošti se določeno besedilo pojavlja znova in znova. To je na primer vaš podpis, splošni pogoji v ponudbah, izjave o odgovornosti, ipd. Da vam ne bi bilo potrebno tega besedila vedno vnašati ročno ali ga kopirati iz drugih dokumentov, lahko uporabite Wordovo funkcijo SAMOBESEDILO, s katero lahko shranjeno besedilo (ali tabelo, sliko, …) enostavno prikličete na klik.

06.10.2011

> Word | odstranite vse slike iz dokumenta

Pri veliko razvojih projektih sodelujemo z različnimi lektorji. Pred časom je ena izmed naših lektoric izrazila zanimivo željo. Želela je namreč prejeti dokument za lažje delo brez slikovnega gradiva, oblika dokumenta, pisave in odstavkov pa naj ostane izvirna. Pojavila se je dilema, kako odstraniti vso slikovno gradivo naenkrat iz dokumenta, ki ima 100, 200 ali celo več strani. Rešitev je v resnici čisto enostavna.

22.04.2011

> Word 2010 | spremenimo privzeto pisavo

V Wordu 2010 je privzeta pisava Calibri. Ker že vrsto let uporabljamo pisavo Arial kot privzeto, bi radi tudi v novem Wordu nastavili to pisavo kot privzeto. Poglejmo si postopek za spremembo privzete pisave.

01.03.2011

> Bližnjice po meri

Ga. Natalija sprašuje: "Pri svojem delu ustvarjam daljše dokumente z veliko slikovnega gradiva. Ker ima vsaka slika podnapis, je nenehno ponavljajoče klikanje po ustreznih ukazih za vstavljanje napisov zamudno. Ali obstaja kakšna možnost za hitrejše delo?"
Seveda, poglejmo rešitev.

28.02.2011

> Word 2010 | enostavno spreminjanje vrstnega reda poglavij

Študentka Maja ja že dlje časa v mislih oblikovala zasnovo diplomske naloge, zato je strukturo v obliki poglavij brez težav hitro prenesla tudi v Word. Pred srečanjem z mentorjem je napisala že nekaj odstavkov. Sledilo pa je razočaranje, saj je mentor želel popoln preobrat vrstnega reda poglavij in podpoglavij. Maja se je dela lotila z izrezovanjem in lepljenjem, vendar v Wordu 2010 obstaja precej lažji in bolj pregleden način.

03.02.2011

> Hitro premikanje med okni & kopiranje

Trik bo, glede na običajno navdušenje nad njim na tečajih, ob telefonski pomoči ipd., verjetno razveselil marsikoga. Ne gre za običajen trik v določenem programu, pač pa za nasvet, kako se hitro premikati med trenutno odprtimi okni (v različnih ali istem programu).

21.10.2010

> Številčenje strani | rimsko & arabsko

Ste izdelali dokument, ki ima na začetku splošen, uvodni del, ki bi ga želeli posebej številčiti z rimskimi številkami, preostali del dokumenta pa z arabskimi?

23.09.2010

> Glava | ime poglavja

G. Vladimir je izdelal dokument, ki vsebuje več poglavij. Na vrhu strani vsakega poglavja (v glavi) želi izpisati ime poglavja. Torej, na vseh straneh določenega poglavja naj bo v glavi naveden naslov poglavja. Poglejmo si rešitev.

30.06.2010

> Odseki | več glav ali nog v dokumentu

Pri izdelavi dokumentov v Wordu pogosto želimo v zgornjem in/ali spodnjem delu vključiti določene elemente, ki se ponavljajo na vseh straneh in niso del besedila dokumenta.

18.05.2010

> Le ena stran ležeče

Večino dokumentov tiskamo pokončno. Včasih pa se nam vanje "prikrade" kak grafikon, tabela ali drug element, ki ga zaradi preglednosti želimo natisniti ležeče. Pojavimo se pred težavo oz. izzivom, kako celoten dokument oblikovati pokončno, zgolj eno stran ležeče.

24.07.2009

> Preglasi

Prej ko slej se znajdemo v situaciji, ko želimo pri pisanju uporabiti tudi znake, ki jih slovenska abeceda ne pozna: "V Müllerju je razprodaja!" | "Citroën C4 je postal avto leta!"...

05.06.2009

> Nadpisano in podpisano

Uporabniki Worda si pri oblikovnih učinkih nadpisano (m2) in podpisano (H2O) pomagamo na različne načine: dodamo gumbe v orodno vrstico, si zapomnimo bližnjice na tipkovnici, uporabimo preslikovalnik oblik,…

14.05.2009

> Dodajmo ozadje dokumentu v obliki vodnega žiga

Gospa Jasmina sprašuje, kako dokumentu dodati ozadje, na katerem v ozadnju piše "ZAUPNO", kot prikazuje spodnja slika? Zanima tudi vas? Preverite!

23.04.2009

> Poiščimo sopomenke

Verjetno bi se večina strinjala s trditvijo, da besedni zaklad praviloma ni nekaj, s čimer bi se ukvarjal urejevalnik besedil, recimo Word. Vendar, ne boste verjeli, Word je še kako bogat v svojem besednem zakladu!

12.02.2009

> Word 2007: Nabori slogov po lastnih željah

Na učinkovitem oblikovanju daljših besedil je v Wordu 2007 prav poseben poudarek. Ko imamo pred seboj vsebino, lahko zares hitro spremenimo podobo celotnega dokumenta - v eni potezi!

05.02.2009

> Oblikovanje polj pri spajanju dokumentov

Gospa Sandra Sprašuje: "Naše podjetje sporoča poslovnim partnerjem rezultate izpitov v poročilu, napisanem v Wordu. Ker uporabljamo za spremljanje podatkov Excelovo tabelo, si pisanje dopisov lajšamo s pomočjo spajanja dokumentov..."
20.11.2008

> Množično pošiljanje pošte

Gospa Alenka sprašuje: "V službi moram večkrat poslati dopise ali obvestila na več naslovov. Naslove prejemnikov na ovojnice pišem ročno. Zanima me, če bi lahko to kako poenostavila?"

02.10.2008

> Prilagodimo oblivanje besedila okrog slike v Wordu 2007

Gospodična Mojca sprašuje: "Kako naj v Wordu oblikujem reklamno brošuro tako, da se bo besedilo prilegalo sliki in ne pravokotniku okrog slike? Hvala za odgovor."

10.09.2008

> Vstavimo nedeljivi presledek

Presledkov v pisnih prispevkih običajno niti ne zaznamo, pa vendar so nujni za razumevanje! Kako hitro recimo lahko preberete stavek: "Predstavljajtesi,dabivsepisalistrnjeno,brezpresledkov." Nič kaj prijetno branje, se strinjate?

07.02.2008

> Ohranimo drevesa in zmanjšajmo stroške

Ste kdaj želeli natisniti določen dokument obojestransko, pa niste vedeli, kako? Poglejmo si, kako do omenjenega cilja v Wordu. Potrebujemo poseben tiskalnik?

Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje