Vse o PowerPivot orodju

Kaj je PowerPivot?

Novi Excel 2010 je presenetil s svojo zmogljivostjo, naborom funkcionalnosti in dodatki. Dodatek Excela PowerPivot povezuje zunanje vire podatkov z Excelom. Njegova pomembna lastnost je, da v Excelu omogoča avtomatsko osveževanje podatkov iz vaših baz poslovnih podatkov. S to povezavo se odpira povsem nov svet vpogleda v vaše poslovne podatke, katerih spremembe lahko spremljate v vsakem trenutku.

Z dodatkom PowerPivot boste lahko naredili dodatne izračune in dopolnili osnovne podatke, nato pa s pomočjo vrtilnih tabel naredili takšne poizvedbe in analizirali podatke tako, da vam bodo analize odgovorile na marsikatero poslovno vprašanje. Naučili se boste, kako vam lahko Excel in PowerPivot, kot podporni orodji poslovnemu oveščanju (BI), pomagata pri pravilnejših in lažjih poslovnih odločitvah.

Primeri uporabe v poslovnem svetu

  • Radi bi sprejeli odločitev, katere produkte oglaševati, npr. na posamezni destinaciji potovalne agencije, glede na številne parametre (npr. starost in struktura potnikov, kulturni vplivi, tip nastanitve, osebje, …).
  • Radi bi predlagali ukrepe za obvladovanje stroškov na podlagi analize podatkov, kot so: vpliv menjave dobaviteljev, zamenjava logistike, zmanjšanje zaposlenih, investicija v IT, menjava platforme.
  • Spremljanje uspešnosti poslovanja skozi prizmo različnih parametrov/vidikov, ves čas v realnem času (osveženi podatki na klik).

Uporabne povezave:

Ocenite prispevek: Oceni z oceno 1 Oceni z oceno 2 Oceni z oceno 3 Oceni z oceno 4 Oceni z oceno 5
Povprečna ocena 13 uporabnikov je 4,77.
Pošljite komentar
Ime:
Email:
Poklic:
Vsebina:
Pogoji uporabe
Vaših povratnih informacij in vsebinskih vprašanj smo izredno veseli. Želimo si, da so objavljeni komentarji konstruktivni. Zato bomo vse komentarje, ki bodo vsebovali žaljivo vsebino, kletvice ali spodbujali nestrpnost in nasilje oz. ne bodo imeli vsebinske povezave z objavljenim prispevkom, primorani odstraniti.

V primeru žaljivih in neprimernih komentarjev si pridržujemo pravico, da zabeležimo IP naslov uporabnika.
20.01.2012 ob 09:27 | Rok Pirnat
Pozdravljeni!

Težava, ki jo omenjate nastane zaradi različnega zapisovanja decimalnih vrednosti. Predlagam, da se podatke najprej uvozi v Excel (ali kakšen drug program, npr Access). Pri uvozu v Excel imamo namreč precej večji nadzor nad uvozom kot pri uvozu v PowerPivot.

Po uvozu naredimo povezavo med PowerPivotom in Excelom, povežemo tabelo z ostalimi in nadaljujemo z delom.

lp,Rok
18.11.2011 ob 15:19 | Ivi Čakš
Spoštovani!

Po včerajšnjem seminarju PowerPivot sem skušal preizkusiti videno. Pripravil sem si besedilne datoteke (iz Clarionovih TPS-jev) in jih skušal uvoziti, a sem že na začetku naletel na dve oviri.

Pri uvozu partnerjev mi je povzročala težave šifra partnerja, večja od 1000. Prikazana je z vejico (npr.1000 je »1,000«). PP je podatek uvozil kot 1. Najbrž bi bilo treba nastaviti jezikovno področje; poskusil sem English (USA) in nekaj našega, pa v nobenem primeru ni šlo. OK; lahko bi pripravili needitirane podatke, ampak...

Na drugo težavo pa sem naletel pri kontnem planu. Konto je tekstovni podatek, sestavljen iz cifer. In »0«, »00« in »000« so tri povsem različne stvari. Ko sem uvozil v PP, je bilo vse troje enako 0. Zato sem popravil format stolpca na Text in naredil Refresh. Nič. Format je ostal na Text, podatek pa številčen. Tu je zadeva bolj komplicirana kot v prvem primeru, ker ne vidim enostavne rešitve.

Prosim za kak nasvet.

PS: Ker nisem opazil tegale linka sem mail s priponko poslal tudi na info@b2.eu.

Hvala in lp
18.11.2011 ob 14:58 | Rok Pirnat
Pozdravljeni!

Zaščita pogleda PowerPivot ni mogoča. Morda bo ravno to izboljšava naslednje verzije.
18.11.2011 ob 14:47 | Udeleženec dogodka
Ali je mogoče v Excelu zaščititi vstop v pogled PowerPivot?
Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje