AutoCAD: vgrajeni kalkulator

Uporabe priročnega kalkulatorja v sistemu Windows smo verjetno vsi vajeni. Možnost hitrega preračunavanja, pa je na voljo tudi v orodju AutoCAD. Za lažje razumevanje si poglejmo naslednja primera.

1. primer postopka hitrega preračunavanja:

  1. Po vzoru spodnje slike narišimo 6-kotnik (v rumeni barvi). Za hiter in enostaven izris poljubnega n-kotnika lahko uporabimo ukaz POLYGON, ki se nahaja v kartici Home in skupini Draw. Kot je razvidno iz spodnje slike, je polmer včrtanega kroga 20 mm.
  2. Nadalje želimo narisati nov 6-kotnik s poljubnim polmerom, ki je odvisen od polmera predhodnika. Ponovno izberemo ukaz POLYGON in izberemo želeno število stranic. Nato izberemo središče n-kotnika ter izberemo izris n-kotnika glede na včrtan krog (angl. Inscribed in circle) ali očrtan krog (angl. Circumscribed about circle). V našem primeru je bila izbrana prva možnost.
  3. V zadnjem koraku želimo vpisati še vrednost polmera kroga. Namesto vpisa absolutne vrednosti, lahko v ukazno vrstico vpišemo  ukaz 'CAL, kar pomeni vklop kalkulatorja. V vnosni vrstici se pojavi napis Expression, kjer lahko zapišemo matemtični izraz, na podlagi katerega se bo izračunal polmer včrtanega kroga za dani n-kotnik.

    • V našem primeru smo vpisali matematični izraz 20/3+1. AutoCAD bo dani zapis izračunal in izrisal 6-kotnik, kot je prikazano na spodnji sliki v rdeči barvi.


 

2. primer postopka hitrega preračunavanja:

  1. Izris n-kotnika lahko še bolj poenostavimo s pomočjo funkcije DEE (angl. distance between two end points). Ponovimo ukaz POLYGON in vnesemo število stranic. Nato izberemo center n-kotnika in v vnosno vrstico vpišemo 'CAL. V prikazano polje vpišemo dee/3+1 (spodnja slika desno).
  2. AutoCAD nato zahteva, da pokažemo dve točki, na podlagi katerih bo funkcija dee preračunala razdaljo med njima. Ugotovljena razdalja bo uporabljena kot vrednost pri izračunu izraza.

 

Tako dobimo želen radij za izris n-kotnika na enostaven in hiter način brez kakršnega koli ročnega preračunavanja.

 

Več na tečaju: AutoCAD nadaljevalni

Ocenite prispevek: Oceni z oceno 1 Oceni z oceno 2 Oceni z oceno 3 Oceni z oceno 4 Oceni z oceno 5
Povprečna ocena 2 uporabnikov je 5.
Pošljite komentar
Ime:
Email:
Poklic:
Vsebina:
Pogoji uporabe
Vaših povratnih informacij in vsebinskih vprašanj smo izredno veseli. Želimo si, da so objavljeni komentarji konstruktivni. Zato bomo vse komentarje, ki bodo vsebovali žaljivo vsebino, kletvice ali spodbujali nestrpnost in nasilje oz. ne bodo imeli vsebinske povezave z objavljenim prispevkom, primorani odstraniti.

V primeru žaljivih in neprimernih komentarjev si pridržujemo pravico, da zabeležimo IP naslov uporabnika.
Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje