Excel | Vizualizacija s pomočjo pogojnega oblikovanja

Pred nami je tabela zaposlenih. Zaradi enostavnejšega pregleda podatkov, želimo označiti samo tiste zaposlene, ki imajo plačo nad 1.500 €. Radi pa bi, da se nam obarva celotna vrstica, kjer je ta pogoj izpolnjen.

Postopek

  • Označimo celotni seznam podatkov, brez naslovne vrstice. Na zavihku Osnovno izberemo ukaz Pogojno oblikovanje. Iz spustnega seznama nato izberemo možnost Novo pravilo.

  • V pogovornem oknu, ki se nam prikaže, izberemo možnost Uporabi formulo za določanje celic za oblikovanje. V spodnjo rubriko vnesemo formulo tako, da kliknemo v celico M2. Po označitvi celice se le ta v celoti fiksira. Za pravilno delovanje ukaza odstranimo fiksiranje vrstice in ohranimo le fiksiranje stolpca ter zapišemo pogoj večje kot 1500. Formula sedaj izgleda tako: $M2>1500. (Več o fiksiranju celic lahko izveste na tečaju Excel za poslovne uporabnike).

  • V desnem spodnjem kotu nato samo še izberemo gumb Oblika, kjer nastavimo željeno obliko, v našem primeru zeleno polnilo, in potrdimo z gumbom v redu. Povsod, kjer so plače višje od 1500 €, so se vrstice obarvale.

  • Rezultat izgleda natanko tako. Sedaj pa lahko lažje razberemo kdo vse prejme takšno plačo. Dodatna prednost je sedaj tudi ta, da lahko zaposlene sortirate po barvi celice.

 

Ocenite prispevek: Oceni z oceno 1 Oceni z oceno 2 Oceni z oceno 3 Oceni z oceno 4 Oceni z oceno 5
Povprečna ocena 12 uporabnikov je 5.
Pošljite komentar
Ime:
Email:
Poklic:
Vsebina:
Pogoji uporabe
Vaših povratnih informacij in vsebinskih vprašanj smo izredno veseli. Želimo si, da so objavljeni komentarji konstruktivni. Zato bomo vse komentarje, ki bodo vsebovali žaljivo vsebino, kletvice ali spodbujali nestrpnost in nasilje oz. ne bodo imeli vsebinske povezave z objavljenim prispevkom, primorani odstraniti.

V primeru žaljivih in neprimernih komentarjev si pridržujemo pravico, da zabeležimo IP naslov uporabnika.
12.10.2016 ob 16:13 | Vedran
točno to sem iskal :)
Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje