Funkcija Countif in posebni znaki

Gotovo ste že kdaj želeli prešteti število celic v Excelu z določeno vrednostjo. Za bolj nazorno ponazoritev situacije si zamislimo konkreten primer – analizirajmo ponudbo turističnih agencij, v pomoč nam bo znanje Excela.

Tečaj Excel nadaljevalni

Gremo na pot…

Ugotoviti želimo, koliko potovanj neke turistične agencije se nanaša na Hrvaško.

…z Excelom gre hitreje

Kadar želimo ugotoviti pogostost pojavljanja določenih celic na nekem območju, uporabimo funkcijo COUNTIF. Z njo preštejemo celice, ki ustrezajo določenemu pogoju. Rešitev za opisani primer je zelo enostavna: preštejemo celice v stolpcu B (Država), ki ustrezajo pogoju Hrvaška.

Kaj pa posebni znaki?

Omenjen primer postane težavnejši, če sta recimo kraj in država destinacije zapisana skupaj v eni celici. V tem primeru namreč prejšnji pogoj 'Hrvaška' ne vrne želenega rezultata, saj funkcija COUNTIF išče točno določene vrednosti v celicah.

Zato moramo pogoj, ki ga iščemo, zapisati malenkost drugače. Poglejmo:

Kot je razvidno iz slike, smo pred iskani pojem (Hrvaška) dodali znak zvezdica (*). Zvezdica namreč nadomešča neomejeno število poljubnih znakov. To pomeni, da bo Excel preštel vse celice, v katerih se nahaja pojem Hrvaška kot zadnja beseda v celici. Ne glede na to, kaj piše v celici pred njo.

Zvezdica (*) kot poseben znak za nadomeščanje poljubnih znakov je uporaben tudi pri izdelovanju drugih funkcij in pri uporabi iskalnih orodij.

Tečaj Excel nadaljevalni

Ocenite prispevek: Oceni z oceno 1 Oceni z oceno 2 Oceni z oceno 3 Oceni z oceno 4 Oceni z oceno 5
Povprečna ocena 9 uporabnikov je 4,44.
Pošljite komentar
Ime:
Email:
Poklic:
Vsebina:
Pogoji uporabe
Vaših povratnih informacij in vsebinskih vprašanj smo izredno veseli. Želimo si, da so objavljeni komentarji konstruktivni. Zato bomo vse komentarje, ki bodo vsebovali žaljivo vsebino, kletvice ali spodbujali nestrpnost in nasilje oz. ne bodo imeli vsebinske povezave z objavljenim prispevkom, primorani odstraniti.

V primeru žaljivih in neprimernih komentarjev si pridržujemo pravico, da zabeležimo IP naslov uporabnika.
04.02.2010 ob 08:46 | Melita Sedmak
G. Marko hvala za izčrpen komentar in koristne napotke.
Podobno objavo, z nekoliko drugačno različico rešitve (uporabo druge tipke na tipkovnici) smo opisali tudi med triki v skupini Word, točneje na http://www.b2.eu/objave/racunalniski-triki-in-nasveti/word/preglasi.aspx.
29.01.2010 ob 20:34 | Marko
Ko se že govori o posebnih znakih, po moje sem spadajo tudi nemški naglasi. Kot sem opazil na spletu malokdo zna ali pa ne želi uporabiti teh. Na primer, pri našem predsedniku RS, ponavadi pišejo kar Turk, kar seveda ni pravilno, vendar v glavnem pisci kar vztrajajo pri tem.
Zadeva je enostavna, nemške besede s nemškimi naglasi (umlaut) je pa tudi čisto enostavno "spraviti iz tipkovnice".
Namreč, za vse znake velja:
1. Pritisnemo tipko ALT GR+' ( ' dobimo s pritiskom na tipko na kateri je tudi vprašaj), nato pa tipko z željeno črko, ki ima naglas (a, e, u, o). V kolikor želite izpisati črko z veliko začetnico, po pritisku na tipko ALT GR+', sedaj pritisnite še tipko SHIFT+željeno črko z naglasom.
a, e, o, u,
ä, ë, ö, ü,
Ä, Ë, Ö, Ü

Seveda to pride v glavnem v upoštev pri notesnikih, ki nimajo posebej številčnice. Lahko se pa uporabi namesto tipkanja številk (z držanjem tipke LEVI ALT) tudi pri namiznih računalnikih.
27.11.2009 ob 08:47 | ivica
Hvala za koristen napotek! Uspešno delo še naprej! Lep pozdrav! Ivica
26.11.2009 ob 13:34 |
prispevek sem hotela oceniti s 5tko, pa sem se očitno zatipkala. lp AF
Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje