EUParky: interaktivni vodič po evropskih parkih

Osnovna ideja projekta EUParky je otrokom in njihovim staršem ponuditi prilagojeno spletno mesto, interaktivno povezano s številnimi evropskimi nacionalnimi, naravnimi, zabaviščnimi in zgodovinskimi parki. Glavni povezovalni lik med parki predstavlja maskota Parky, ki se v multimedijski obliki pojavlja na različnih delih strani in vabi k virtualnemu spoznavanju geografskih, kulturnih, zgodovinskih in drugih značilnosti držav oz. parkov.


Lik je zasnovan tako, da se otroci z njim zlahka identificirajo, prav tako pa tudi z drugimi liki, ki jih bodo srečevali pri svojem virtualnem potovanju. Spletna stran omogoča širjenje, posodabljanje in vključevanje ponudbe novih parkov. Na strani je predvidena tudi ponudba različnih storitev (prenočišča, restavracije ipd. ), izdelkov (maskote, otroški izdelki ipd.) in relevantnih informacij, s katerimi se dopolnjuje turistična ponudba.

Pritegniti želimo dve ciljni skupini: lastnike oz. upravitelje parkov ter druge ponudnike turističnih destinacij na eni strani in njihove potencialne obiskovalce na drugi strani. Portal EUParky bo prerasel v sodobni in družinam prilagojen iskalnik parkov po Evropi, ki se bo nadgrajeval tako po vsebini kot turistični ponudbi. Portal bo vplival na povečanje turističnega obiska in prepoznavo posameznih turističnih destinacij. Najprej v Sloveniji in na Hrvaškem, postopoma pa tudi po drugih evropskih državah. Za realizacijo projekta je uporabljena sodobna spletna tehnologija, primerna za različne odjemalce, kot so na primer tablice. Obiskovalcem bo tako ob prijetni multimedijski izkušnji na voljo pregleden, dostopen in kakovosten nabor informacij in priporočil o raznovrstni turistični ponudbi.

Začetna partnerstva

Za pričetek sodelovanja pri pilotski verziji spletnega mesta EUParky smo se povezali trije partnerji, dva iz Slovenije (B2 d.o.o., Medijski partner d.o.o.) in eden s Hrvaške (VIDI-TO d.o.o.). V začetni fazi smo se za sodelovanje dogovorili s krajem Gorenja Trebuša, ki s svojimi neokrnjenimi naravnimi lepotami nudi izjemne možnosti za razvoj t.i. eko-turizma, pohodništva in turizma na kmetijah. Ob reki Trebušici se zarezujejo številne grape in urejene pešpoti. Pomembne naravne znamenitosti so že označene z usmerjevalnimi tablami.

Znak, ki smo ga oblikovali za Gorenjo Trebušo, so tri krave, saj naj bi se po ljudskem izročilu v davnini na tem območju izgubile tri telice oz. tri buše, kot se v primorskem narečju reče trem kravam. V pilotski projekt smo v dogovoru z vodstvom vključili tudi Postojnsko jamo kot predstavnico uveljavljene in svetovno prepoznavne turistične destinacije v Sloveniji.

Maskota zmajčka Jamija, ki smo jo oblikovali, je zaščitni znak za spletno dostopanje otrok po znamenitostih Postojnske jame in drugih bližnjih znamenitostih.

Kot predstavnika hrvaškega parka smo v pilotsko verzijo vključili Eko center v vasi Beli na Cresu, ki je raziskovalno vzgojni center za zaščito narave. Center si prizadeva za naravno raznolikost ter ohranjati kulturno-zgodovinsko dediščino tega območja. Pomembna dejavnost centra je zaščita beloglavega jastreba, naravne znamenitosti otoka Cresa in Hrvaške nasploh. Za raziskovalni center smo izdelali maskoto beloglavega jastreba. Na spletni strani navedene maskote sodelujejo z maskoto spletne strani Parkyjem, kjer preko interaktivnih zgodb predstavijo gla

vne značilnosti posamezne znamenitosti parka ali turistične destinacije. Poleg omenjenih treh znamenitosti smo v poskusno verzijo kot destinacije vključili tudi mesto Nova Gorica, Soča fun park, Park vojaške zgodovine v notranjsko-kraški regiji ter Bled na Gorenjskem.

Pomembno - Vabilo parkom, turističnim destinacijam, da se vključijo na spletno stran EU Parky!

Projekt je v zaključni fazi, zato vabimo vse parke, turistične destinacije, mesta, kraje ter skrbnike naravnih in kulturnih znamenitosti, da se vključijo na našo spletno stran. S tem bodo prispevali k lastni prepoznavnosti in obogatili ponudbo na spletni strani.

Za informacije in prijavo smo dostopni na e-naslov: info@b2.eu.

 

Projekt EUParky (EUREKA Projekt E!6271) je bil delno financiran v okviru programa EUREKA.

 

Ocenite prispevek: Oceni z oceno 1 Oceni z oceno 2 Oceni z oceno 3 Oceni z oceno 4 Oceni z oceno 5
Povprečna ocena 11 uporabnikov je 2,09.
Pošljite komentar
Ime:
Email:
Poklic:
Vsebina:
Pogoji uporabe
Vaših povratnih informacij in vsebinskih vprašanj smo izredno veseli. Želimo si, da so objavljeni komentarji konstruktivni. Zato bomo vse komentarje, ki bodo vsebovali žaljivo vsebino, kletvice ali spodbujali nestrpnost in nasilje oz. ne bodo imeli vsebinske povezave z objavljenim prispevkom, primorani odstraniti.

V primeru žaljivih in neprimernih komentarjev si pridržujemo pravico, da zabeležimo IP naslov uporabnika.
08.04.2014 ob 15:46 | kzJmhslOw
IJWTS wow! Why can't I think of thgnis like that?

Več informacij: info@b2.eu. 

Želite prejemati brezplačne računalniške trike in novice? Vpišite svoj elektronski naslov:
Ob prijavi boste prejeli tudi e-priročnik računalniških trikov na svoj elektronski naslov.
> Zakladnica trikov
  
B2 d.o.o., Tržaška 42, 1000 Ljubljana, T: 01 2444 202, M: info@b2.eu
B2 Facebook e-učenje